НачалоНовини 2019/11Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

06.11.2019 - Най-старият природен парк на Балканите навърши 85 години

Общата дължина на пътеките и алеите в планината е над 300 километра. Почти една трета от тях са ремонтирани през последните години.

 „Витоша е короната на столицата ни и с право е включена в нейния герб. Радваме се, че успяваме да осигурим по-добри условия за посетителите на планината от всички възрастови групи и ще работим още по-упорито в тази посока“, каза д-р инж. Анна Петракиева, директор на дирекцията на парка в обръщението си по време на проведеното  тържествено честване на годишнината в аулата на Лесотехническия университет. 

„Стараем се да създадем за хората с физически увреждания по-достъпна околна среда, за да не се чувстват изолирани от обществото и да се радват на съприкосновението с природата“, допълни инж. Петракиева. 

Инж. Тони Кръстев, директор на дирекция „Гори и лесовъдски дейности“ в ИАГ връчи на директора на парка приветствие от името на министър Десислава Танева и инж. Мирослав Маринов, изпълнителен директор на ИАГ. „Опазването, обогатяването и развитието на парковата територия има нужда от Вашия професионализъм, компетентна лесовъдска дейност и неуморен труд. Бъдете активни в своите позиции и идеи, които да осъществявате с многобройните партньори на парка - учени и изследователи,  природолюбители, проектанти, строители, доброволци, туристи“, каза инж. Кръстев в пожеланията към служителите на ДПП Витоша.  

По време на събитието екипът на парка представи своята работа през годините. Специалистите подчертаха, че Витоша е най-посещаваната защитена територия у нас с над 3,5 млн. посетители годишно с над 1800 вида растения, което е повече от половината за териториите на страната. Природният парк е част от Европейската екологична мрежа „Натура 2000” и е защитена зона по двете европейски природозащитни директиви – за птиците и за местообитанията.

По време на церемонията беше представена книгата-албум "85 години Природен парк Витоша". „Искрено приветствам издаването на книгата като издание, в което е събран и смисълът на живота на поколения лесовъди, работили за стопанисването и управлението на парковата територия. Пожелавам на настоящия екип на Дирекцията да напише своята страница в историята на ПП Витоша с балансирано и устойчиво управление, с отговорност и ангажимент към бъдещето.“, се казва в поздравителния адрес от името на инж. Мирослав Маринов. 

На тържеството присъстваха директори и експерти от Изпълнителна агенция по горите и негови структури, директори на природни паркове, кметове на селища около Витоша, бивши директори и служители на парковата администрация и много приятели.