НачалоНовини 2024/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.04.2024 - ПП „Витоша“ откри изложба по случай 90 годишнината от създаването на парка

Днес в градинката на „Кристал“ бе открита изложбата  „90 години Природен парк „Витоша“, организирана в партньорство с Регионалния исторически музей – София и Столична община. Събитието е част  от мероприятията, свързани с отбелязване на Седмицата на гората 2024 г., както и с празника на столицата. Гражданите и гостите на София могат да се насладят на прекрасните фотоси до 17 април.

Д-р инж. Анна Петракиева, зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, приветства лесовъдската колегия и гостите на събитието. Тя пожела на екипа на Природен парк „Витоша“ да съхрани своя творческия дух и ентусиазъм, да продължава да следва добрите традиции, утвърдени в дълголетната история на Парка и да открива нови перспективи за неговото успешно развитие. 

Природен парк „Витоша“ е най-старият парк в България и на Балканите, той е и сред най-старите европейски паркове. Любопитен факт е, че паркът е част от първия герб на София. За всички, които имат желание да го видят, гербът е изложен в сградата на Столична община.

В галерията на открито са показани архивни фотографии, карти и документи, свързани с първите стъпки, предприети за обособяването на защитената територия, любопитни факти от управлението и опазването на планината. Представени са исторически моменти от изграждането на хижи и инфраструктурата на Парка, както и фотоси, свързани с възникването на организирания туризъм. Част от изложбата е посветена на биоразнообразието и богатството от растителни и животински видове, които се срещат на територията на Витоша. Представени са музеите и информационните алеи, които предоставят възможност за множество образователни, спортни и социални дейности сред природата. Показани са изданията от богатата витошка библиотека.

На официалното откриване на изложбата присъстваха още инж. Тони Кръстев – директор на дирекция „Горско стопанство“, инж. Севдалина Димитрова – директор на Дирекция на Природен парк „Витоша“, инж. Борис Чилев – зам.-директор на Регионалния Исторически музей София, приятели на парка и столицата.