НачалоНовини 2024/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.04.2024 - РДГ Варна стартира седмица на гората

РДГ Варна стартира седмица на гората на 28-ми март със среща  на експерти с най-малките,  деца от две детски градини:  „Слънчо“ град Варна и „Здравец“ град Вълчи дол.  Горските педагози запознаха децата с дейността на работата си и чрез забавни игри предадоха важни уроци как да опазим гората чиста, от пожари, как да не обезпокояваме дивите животни, как да се разпознават отровни гъби и плодове. Дечицата участваха в забавни образователни и щафетни игри, отговаряха на  въпроси, свързани с това къде живеят, с какво се хранят и как изглеждат животните. Истинско оживление също  предизвика в малчуганите демонстрацията на звукова  и светлинна сигнализация на специализираният автомобил. За всички деца имаше подарък – дървен медальон, който да надпишат и нарисуват по свое желание, а те от своя страна бяха подготвили музикален поздрав и рисунка.

На 2-ри април служители на РДГ-Варна съвместно с представители на Държавно ловно стопанство - Балчик и РС ПБЗН Балчик участваха в лесокултурно мероприятие  в района на Стопанството. Извърши се попълване на двугодишна култура със семенен произход. Залесената площ е обособен полезащитен пояс с усвоена дървесна маса, върху който е извършено залесяване през 2022 г. Попълването в съществуващата култура се извърши върху площ от 4 дка с едногодишни семенни фиданки от дървесни видове орех и летен дъб с подобрен меч на Колесов. Целта на залесяването е възстановяване на съществуващ полезащитен пояс с цел намаляване на ветровата ерозия в района и създаване на убежища за дивеча.

На 4-ти април РДГ-Варна съвместно с Държавно горско стопанство - Тервел участваха в почистване на горски територии на територията на Стопанството.

На 5-ти април се проведе тържествено честаване с номиниране и награждаване на служители по контрола и опазването на горските територии за 2023 г. за изнесени офиси Варна, Добрич и Долни Чифлик.